Du skal selv forme din hund – så stil ingen krav til din nye kretahund, men glad dig hvis den kan mere end du forventer.

Den første tid:

Tid og tålmodighed behøves for, at dit nye familiemedlem skal og kan lære husets regler.

Når din nye hund er flyttet ind og har fået hvilet sig, spist, drukket, tisset, besørget, begynder at kende huset og matriklen udenfor og begynder at føle sig værdsat og elsket, først her er den modtagelig overfor at forstå og adlyde dine instrukser med positiv indlæring. Lær med ros og vær på forkant med de fejltagelser som hunden kan komme til at lave. Sørg for hele tiden at introducere din hund til dens nye liv hos dig med ros, venlighed og godbidder.

Det er helt almindeligt, at hunden får tillid til dig gennem maven, dvs noget lækkert foder og godbidder fra alle medlemmer i familien. På første dagen kan det være nødvendigt at vise hunden, hvor vandskålen står. Hundens spisested behøver nødvendigvis ikke at være i køkkenet, hvor der er mange lyde, spejlrefleks i ovndøren mm. samt hvor travlheden er.

Der skal undgås situationer, hvor man går bag om hunden, når den spiser eller drikker. Det bør derfor være et roligt sted, hvor hunden ikke forstyrres. Vandet kan placeres flere steder og udenfor, som den er vant til fra internatet. Alt med mad kan være sårbart, da hunden i sin tid på gaden måske har fået kastet noget efter sig mens den var ved at spise.

Du lærer din hund at kende, dens humør, dens glæde og tryghed og utryghed- samt hvad den genkender fra sin fortid ved at aflæse dens kropsprog og de dæmpende signaler:

  • Øjnene-drejning, stirren eller kiggen væk
  • Drejning af hovedet eller hævet eller sænket.
  • Halen: løftet glad eller forventningsfuld eller sænket utryg i forskellige grader.
  • Pelsen: lagt ned trygt eller strittende utrygt ved nakken, ryggen eller på bagparten.

*Nyttig læsning De dæmpende signaler af Turid Rugrass*

Et roligt sovested og en kurv hvor den har helle. Det gælder også selvom hunden må være i sofaen og i sengen.

Du vil elske at se på din hund, som bliver beriget med dens egne ting, som den sikkert aldrig har haft før – legetøj, bamser, tyggeben mm..Husk hvis derer flere hund og/eller katte at dele kødben ligeligt og under opsyn. Et kødben kan være kæmpe berigende helligdom, som kan eller skal beskyttes for den enkelte hund, så undgå at der ikke bliver slagsmål.

Børn:

Når du har børn, har du ansvar for at læren om jeres kretahund foregår bedst muligt med hensyn til begge parter, og det altid er de voksnes ansvar, at hund og børn lærer hinanden at kende på en stille og rolig måde. Det kan være en god ide, at hunden har sit eget rum og alle dens ting et sted i huset – kurv, mad, vand, legeting, kødben. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med et børnegitter, så hunden har ro til at lære børnenes bevægelser og lyde. Al introduktion med hund og børn skal være under opsyn. Et lille barn, som kravler på gulvet med sine lyde, kan hunden både være nysgerrig ved eller blive utryg ved.

Tryghed:

Det er ofte med stor undren en kretahund ser på sit nye hjem – dens mange ukendte lyde, som skal læres med positiv indlæring og hensyn. Det kan være genskinnet i vinduerne, glaslågen i møblerne, lydene fra emhætten, skuffer, skramlen i køkkenet, toiletlyden, musikken, fjernsynet.  Her kan med hensyn skrues ned i starten. Det er godt at være godt forberedt, have gjort rent med støvsugerlyden og vasken gulv med gulvskrubbe stænger mm, have fyldt køleskabet, så du er hjemme i ro og ikke skal haste ud af døren kort tid efter, at hunden er ankommet.

Når grundfundamentet er trygt, så er der mange nye ting, som skal læres udenfor matriklen – trafikken, naboens lyde, folk med hunde i snor, hvor det oftest er personen som hunden reagerer utrygt ved og ikke vil i kontakt med. Her kan det være en fordel at få hunde

feks. mødes i en have og ikke i en hundeskov eller på gaden i starten, da det kan minde om dengang de blev forladt på gaden, i skoven,i bjergene og/eller mange andre forfærdelige måder at blive overladt til sig selv.

Der er lyde og bevægelser, som kan forskrække – hosten, bilernes lys og lyde, folk med stok, gangrolator, kørestole, hat, kasketter, briller, skæg, paraplyer, barnevognene, løbende børn med lyde, kondiløbere, cykler mm. Det er en fordel at have hunden i en sikker sele ( evt en ruffwear eller tre-rems sele) og almindelig snor og ikke flexiline, for at hunden mærker båndet imellem jer og trygheden.

Ved voldsomme hurtler, som gør hunden panisk lammet på gåture, så stands op og forsøg at aflede hundens opmærksomhed med en pustelyd eller andet og rose for rigtig ønsket adfærd og så en godbid og evt et klik med en klikker. Du kan gå ned i knæene ved hundens side og tale beroligende og aflede hunden fra det, som gør den bange – evt ved at vende om og gå hjem og forsøge den samme rute en anden gang eller bære din hund forbi den utrygge ting. Du kan også vælge at tage gåturen med en anden hund, som er modig, venlig og som ikke er bange. Hundens gåture udvides i takt med dens udvikling. Start med gåture rundt i haven i sele og snor og ros og ros.

Hvalpestadie:

Det er ikke ualmindeligt, at mange kretahunde opfører sig i den første lange periode som kåde hvalpe. Altså at de går i “hvalpemood”. Nogle voksne hunde bliver som små hvalpe, når de endelig får et hjem, hvor de føler sig trygge. Det er kun godt, at de kan gennemleve noget af deres manglende/forsinkede hvalpeadfærd, fordi livet har været meget alvorligt. Denne overglade adfærd kan overraske og måske forskrække deres nye familie, men hav tålmodighed – din nye kretahund bliver voksen og lærer snart at være dansker hjemme hos dig.

Alene hjemme træning:

Dette lærer du din kretahund mens du har fridage og ferie. Første gang kort udenfor på trappen og hurtig ind igen og rose din hund for, at den har udholdt at være alene. Tiden optrappes gradvis og med de samme ritualer inden du går ud af døren.

Separationsangst:

Angsten for at blive forladt er meget større hos nogle hunde fra et internat. Det er derfor så vigtigt, at man er super opmærksom på det, når man skal træne hunden i at være alene. Andre hundes samværd er en mulighed, men alligevel kan din nye kretahund reagere ved at springe op på køkkenbordet og videre op i vindueskarmen. Så oplæringen i at være alene hjemme, skal ske langsomt.

Gæster og legekammerater på besøg:

Det er dig, som kender din hund bedst og dig, som bestemmer og opdrager, ikke gæsterne. Det er dig, som ønsker gæster, ikke din hund. Hvis hunden er bange for nye mennesker, kan det særligt være mænd. Det er derfor en god ide at bede dine gæster lade hunden være ved ankomsten, og at den selv skal have lov at søge gæsterne, når den er klar. Det kan tage lang tid før hunden er klar på at møde fremmede mennesker i dens nu trygge hjem. Det kan være en fordel i vanskelige situationer, at hunden får sit udkigssted bag en gitterlåge, så den langsomt kan vænne sig til de nye menneskers lyde, bevægelser og dufte. Det kræver sommetider introduktion for hunden at vænne sig til nye mennesker, for de er ikke dens madmor- eller far og skal tænke på, at dens behov for andre mennesker skal udvides, når den er klar.

Renlighed:

Det gøres også med positiv indlæring. Det gælder om at være på forkant med hundens behov for at tisse og besørge. Prøv på ikke at have nogle forventninger til, at din hund er renlig indenfor, når den ankommer, men bliv i stedet for positiv overrasket over, hvor meget den gerne vil tilpasse sig i jeres hjem. Husk at en hund ikke kan drage konsekvens af dens handlinger, hvilket betyder, at har den tisset eller gjort i stuen 5 minutter før du ser det, så kan du ikke konfronterer den med det, som er gjort.

Det samme gælder, at du aldrig må skælde din hund ud, når den besørger indenfor – det er meget bedre at rose den for en rigtig handling og på den måde får du meget hurtigere en glad og tillidsfuld hund. Dertil ikke sagt, at du bare skal se på, at din hund tisser op ad potteplanten i stuen, men i den situation siger du en bestemt lyd -aa eller nej ( afledning), og siger kom og går med din hund udenfor, hvor den roses og gives en godbid for rigtig adfærd.

Hvis du bor på 2.sal i en lejlighed kan det være en fordel at lade din hund have selen på hele tiden, så du hurtig kan hjælpe den udenfor, når den viser tegn til at skulle tisse og besørge.

Hundens utryghed ved indflytningen kan resultere i, at den holder på urin og afførring i rigtig mange timer, måske dage. Det er ikke rart at opleve og synd for hunden. Det allerbedste er, at hunden kan være fri i en indhegnet have og klare sine fornødenheder, da den ikke er vant til at have sele og snor på. Det er samtidig også vigtigt, at du har kontrol med, at din hund spiser og drikker, og kræses for om nødvendigt – det kunne være kogt varm kylling, som dufter og smager dejligt.

Forholdet til andre hunde:

Når din hund kommer fra internatet på Kreta har den været vant til rigtig mange hunde, som den har været presset til. Der er hunde, som vil savne de andre hunde, deres venner, men også hunde, som vil elske at være fri for de andre hunde og elske at få sit eget menneske. Tiden flytter sig hele tiden for hunden i udviklingen for at blive en dansk hund fra at være en kretansk hund fra et hundeinternat. Det gælder for de fleste kretahunde, at de holder af at være sammen med andre hunde, så det forpligter som hundeejer, at opfylde det behov for din kretahund.